Messen laten slijpen was nog nooit zo makkelijk

De heer Eric Wolff, een gepensioneerd geoloog/deskundige tropische wegenbouw, heeft al jaren een bijzondere hobby. In het kader van "upcycling"restaureert hij afgedankte, maar van zeer goede kwaliteit gemaakte koks- en keukenmessen zodat liefhebbers van merken als, Wusthof, Zwilling, Sabatier, Acros e.d na de restauratie er nog jaren lang plezier van kunnen hebben.

 

scherp mes
Bijl slijpen
messen scherpen

Als de messen nog in goede staat zijn worden ze schoongemaakt, waar nodig gerepareerd en professioneel geslepen. De messen zijn dan weer zo goed als nieuw. Zijn de messen in slechte staat dan maakt de heer Wolff er iets nieuws van, want in weggooien gelooft hij niet.

De modellen die de heer Wolff maakt zijn gebaseerd op eenvoudige messen zoals deze elders in Europa in gebruik zijn of waren. Je kunt hierbij denken aan de Finse Puukko’s, Mallorquin, Montpellier en Trattenbacher. De schedes van de nieuwe modellen worden door de heer Wolff met de hand genaaid uit reststukken leer. Ook geweien worden in de nieuwe modellen verwerkt. De geweien worden ingekocht bij staatsbosbeheer en natuurmonumenten. Voor de handvatten worden oude munten, RVS, koper, messing, hoorn, gewei en bijzondere houtsoorten gebruikt. Alles wordt geslepen op een natte steen en daarna gewet, gepolijst en gepoetst.

messen slijpen

Messen verkrijgbaar in de winkel

De messen die zelf gemaakt zijn, worden verkocht in de Urban community store en zijn onder de kenners geliefd. Iedereen die veel met een mes werkt weet dat een goed scherp mes het halve werk is.

Naast de verkoop van zijn messen is de heer Wolff nu ook elke laatste zaterdag van de maand aanwezig in onze winkel. Onze klanten kunnen zeer goedkoop hun keukenmessen, beitels en bijlen laten slijpen. De heer Wolff heeft alle benodigdheden bij zich zodat je de geslepen messen direct weer kunt meenemen. Ook kun je messen laten repareren, dit gaat verder in overleg.

Het is het zonde om een bot mes weg te gooien als je voor een zeer klein bedrag het mes bij ons kunt laten slijpen. Een nieuw mes is tenslotte vele malen duurder. Een keukenmes kun je al professioneel laten slijpen vanaf €1,50 dus dat is ruim onder de landelijke norm.

Schrijf het alvast op in je agenda, elke laatste zaterdag van de maand is de heer Wolff aanwezig.

Nog meer lekker lezen…

de meesterslijpers

De meesterslijpers

De Meesterslijpers heeft al twee jaar een vaste plek in de Urban community store. Ze bieden een zeer gevarieerd assortiment aan nieuwe […]